به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل منطقه آزاد چابهار به نقل از خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی صبح امروز نهم دی ماه، میزبان همایش بررسی همکاری جمهوری اسلامی ایران – آسه آن بود. اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (Association of Southeast Asian Nations) یا به اختصار آسهآن، مجموعهای از ۱۰ کشور واقع در جنوب شرقی آسیا است که ۸ اوت سال ۱۹۶۷ (۱۷ مرداد ۱۳۴۶) توسط تایلند، سنگاپور، فیلیپین، مالزی و اندونزی شکل گرفت، سپس کشورهای ویتنام، میانمار، لائوس، کامبوج و برونئی نیز به آن پیوستند.
خیری بن عمر، سفیر مالزی در جمهوری اسلامی ایران که کشورش ریاست دوره ای آسه آن در سال میلادی پیش رو ۲۰۲۵ را برعهده دارد به عنوان یکی از سخنران های همایش صبح امروز به بیان اهداف و برنامه های مدنظر اتحادیه در سال کاری جدید میلادی پرداخت.
متن کامل سخنرانی او به شرح زیر است:
حضور در این انجمن برجسته که توسط موسسه محترم مطالعات سیاسی و بین المللی (IPIS) سازماندهی شده است، توامان افتخار و امتیاز است. من صمیمانه از میزبانان ایرانیمان به خاطر مهماننوازی گرم و تعهد تزلزلناپذیرشان برای تقویت گفتوگو و تفاهم و از همکاران محترم ایرانی و همه شرکتکنندگان برای کمکهای ارزشمندشان تشکر میکنم. شهر تهران با تاریخ عمیق و میراث فکری خود، زمینه مناسبی برای مباحث امروز را فراهم می کند.
در حالی که مالزی در حال مهیا شدن برای به عهده گرفتن ریاست ASEAN در سال ۲۰۲۵ است، ما عمیقاً به مسئولیتهایی که به ما سپرده شده است، آگاه هستیم. موضوع ریاست ما، «شمولیت و پایداری» که توسط نخست وزیر انور ابراهیم معرفی شد، چشماندازی است که مالزی مفتخر به حمایت از آن است. این ماهیت سفر جمعی ASEAN را به نمایش می گذارد و تضمین میکند که تلاشهای جامعهسازی ما با آرمانهای مردم ما طنینانداز میشود و در عین حال به چالشهای پیچیده زمانه ما رسیدگی میکند.
در حالی که تجارت بین آسه آن و ایران با چالش هایی روبرو بوده است، افزایش قابل توجه ورود گردشگران ایرانی به آسه آن بر پتانسیل استفاده نشده برای همکاری در سایر بخش ها تاکید می کند.بی طرفی و گفت وگو؛ دو تعهد دائمی آسه آن
آسه آن مدتهاست که به دلیل رویکرد عملگرایانه و متوازن خود به پویاییهای منطقهای و جهانی شناخته شده است. این تعهد به بیطرفی و گفتوگو به آسه آن اجازه داده است تا ضمن حفظ صلح و ثبات در جنوب شرقی آسیا، پیچیدگی های رقابت قدرت های بزرگ را پشت سر بگذارد.
این ارزشها نه تنها پایهای برای موفقیت آسهآن هستند، بلکه الگویی برای مناطق فراتر از آن، از جمله بافت پویا و غنی تاریخی که امروز در آن قرار داریم، ارائه میدهند.
همزمان با گرامیداشت دهمین سالگرد تاسیس انجمن آسه آن در سال ۲۰۲۵، مالزی متعهد به پیشبرد سه اولویت اصلی است. اول، هدف ما تقویت مرکزیت آسه آن است تا اطمینان حاصل کنیم که این منطقه بستری برای بیطرفی، گفتوگو و اعتماد استراتژیک باقی می ماند.
مالزی حسن نیت را از طریق دیپلماسی پایدار، تقویت همکاری بین کشورهای عضو و گسترش مشارکت های اقتصادی فراتر از مرزهای آسه آن ترویج خواهد کرد.
برگزاری اجلاس سران ASEAN-GCC به علاوه چین در سال ۲۰۲۵ در کوالالامپور بر تعهد ASEAN به تعامل با جامعه جهانی گستردهتر تأکید میکند. مالزی تلاش خواهد کرد تا اطمینان حاصل کند که آسه آن در تعهد خود به صلح و ثبات و در عین حال تعامل معنادار با همه شرکا، از جمله ایران، ثابت قدم می ماند.
تجارت بین آسه آن و ایران با چالش هایی روبرو بوده است
دوم، ما به دنبال تعمیق همکاری اقتصادی، هم در داخل آسه آن و هم با شرکای خارجی فراتر از منطقه خود خواهیم بود. تجارت و سرمایه گذاری ستونهای حیاتی شکوفایی منطقه ما هستند. سال گذشته، آسه آن ۲۲۹.۸ میلیارد دلار سرمایه گذاری مستقیم خارجی جذب کرد که نشان دهنده اعتماد سرمایه گذاران جهانی در منطقه ماست. در حالی که تجارت بین آسه آن و ایران با چالش هایی روبرو بوده است، افزایش قابل توجه ورود گردشگران ایرانی به آسه آن بر پتانسیل استفاده نشده برای همکاری در سایر بخش ها تاکید می کند.
مالزی به حمایت از ابتکاراتی که اتصال را افزایش میدهد، نوآوری را ارتقا می بخشد و از قدرت دگرگون کننده فناوری های دیجیتال استفاده می کند، ادامه خواهد داد.
هیچ کس را پشت سر نمی گذاریم
سوم و شاید مهمتر از همه، مالزی فراگیری و پایداری را در تلاشهای جامعهسازی آسهآن در اولویت قرار خواهد داد. با تکیه بر ارزشهای تعبیهشده در چارچوب MADANI مالزی، بر کاهش شکافهای توسعه، بهبود استانداردهای زندگی و پرداختن به موضوع مبرم تغییرات آبوهوایی تمرکز خواهیم کرد. این اولویتها نه تنها برای انسجام منطقهای آسهآن حیاتی هستند، بلکه منعکسکننده آرمانهای گستردهتر ایجاد جهانی است که هیچکس را پشت سر نمیگذارد.
در حالی که گفتوگوی امروز بر اهمیت تقویت تفاهم بین آسهآن و شرکای آن تأکید میکند، مهم است که بدانیم مشارکتهای آسهآن بر اساس چارچوبها و شیوههای تعیینشده هدایت میشوند. مالزی از علاقه فعال ایران در تعامل با آسه آن قدردانی می کند و ما پتانسیل همکاری عمیق تر در زمینه های مورد علاقه متقابل را تصدیق میکنیم. پلتفرم هایی مانند ASEAN-سازمان همکاری اقتصادی (ECO) و انجمن ASEAN-Ocean Rim (IORA) که ایران در آن نقش فعالی دارد، مسیرهای امیدوارکننده ای را برای همسویی با اهداف مشترک ارائه می دهند.
گفتوگوهای امروز ما همچنین فرصتی برای مالزی به عنوان رئیس آسه آن فراهم می کند تا تعهد منطقه را به مشارکت های عملی و معنادار نشان دهد. با این حال، به همان اندازه مهم است تأکید شود که تعاملات آسه آن بر اساس اولویتهای جمعی و اجماع مشترک کشورهای عضو آن شکل میگیرد.
در حالی که مذاکرات امروز را آغاز می کنیم، اجازه دهید با اصولی که موفقیت آسه آن را حفظ کردهاند هدایت شویم: فراگیری، احترام و تعهد مشترک به پیشرفت. مالزی مفتخر است که آسه آن را در فصل بعدی خود رهبری کند و متعهد است اطمینان حاصل کند که ریاست ما در سال ۲۰۲۵ پیوندهای همکاری را نه تنها در داخل آسه آن بلکه با شرکای خود تقویت می کند.
باشد که این کنفرانس الهام بخش گفتگوهای سازنده باشد و راه را برای مشارکت هایی که به آرمانهای همه احترام می گذارد هموار کند. من مشتاقانه منتظر بینشها و دیدگاه هایی هستم که از بحث های امروز ما پدیدار خواهد شد و از تک تک شما به خاطر تعهدتان برای تقویت تفاهم و همکاری بیشتر تشکر می کنم.